GARDALAND

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Saj bi to lahko bila tudi ena drobna obsedenost, ampak jaz sem prepričan, da ni. Gre preprosto za to, da si tu in tam privoščiš biti otrok. Neobremenjen, jebivetrovski, trapast. Otrok, ki ves dan razmišlja samo o tem, na katerega od vlakcev ali kaj podobnega bo skočil. Otrok, ki ves dan brez pomislekov tlači vase junk food in se hihita, ki vidi, kako recimo kdo precej slabo prenaša tisto, kar si je postavil za izziv. In veliko je še tega. Med drugim tudi to, da se temu otroku sladko jebe za to, če kdo nad njegovim veseljem viha nos. 

Ja, tudi zato Gardaland. Ja, in tudi zato že kar nekaj let tudi letna karta za ta park ob Gardskem jezeru. Pa najprej razčistimo tole z letno karto. Cene letnih kart se začenjajo pri 52 evrih in končajo pri 85. Dnevna karta stane 39 evrov in pol, če ju kupite na šalterju in če ni tako ali drugače znižana. In k tej ceni morate prišteti še pet evrov za parkirišče. Letne karte pa (med drugim) prinašajo tudi brezplačno parkiranje. Tudi najdražja letna karta je torej pokrita z dvema obiskoma, s tem, da ta, 85-evrska, prinaša tudi tisto bistveno, preskakovanje običajnih vrst. Hja, tako si lahko človek pač privošči več kričanja, ne?

Ja, priznam, pri tem razlaganju, kako se letna karta povrne z dvema obiskoma, sem rahlo pristranski, ker že precej let nisem v tiste konce Italije šel izključno zato, da bi šel v Gardaland in potem domov. V Brescii in Veroni sem zelo pogosto in tako je skok do kričanja pač vedno v slogu "poglejmo, če kej kaj vrst, in če jih ni, se nekajkrat zapeljimo". Ampak tudi sicer mislim, da je ta del Italije tudi med Slovenci precej priljubljen, zato je združevanje kričanja in ležernosti lahko kar pogosto.

No, v svojem najbolj bogatem gardalandskem letu sem bil v parku enajstkrat. No extra comment needed, I guess.

Ampak tole sem napisal samo zato, da boste vedeli, da je tole, kar vam bom nasvetoval zdaj, res ene vrste #protip.

Idealno obdobje za obisk Gardalanda je zdaj, od začetka sezone, torej od aprila naprej, pa tja do junija. Ljudje v park množično še ne hodijo, nenazadnje tudi zato, ker se zapre že ob šestih popoldne. Ampak nič hudega, vrst ni, in tako se lahko tudi v osmih urah nadričate do nezavesti. Zadnji konec tedna so bile običajne vrste za vse, tudi za najbolj hot stuff (Raptor, Oblivion) tja do deset minut. (Preskakovanje vrst pa čisti užitek. Krožili smo brez čakanja). Pomaga tudi to, da še ni vročine in vlage, ki znata biti v tistih koncih precej zoprni. V Gardaland je - če ste poletni človek - dobro oditi tudi v začetku avgusta, torej ob začetku italijanskih počitnic, ker takrat vsi odidejo kam drugam, Gardsko jezero pa itak postane nemško.

Gardalanda pa se kot hudič križa izogibajte jeseni, od septembra naprej. Nenormalne vrste. In če slučajno na urniku odprtja parka vidite kakšno reč a la "notte bianca", tudi ostanite doma. Naj vas ne premami, da je park takrat včasih odprt tudi do dveh, treh zjutraj. Ljudi je toliko, da se niti hoditi ne da.

Raptor - zame najboljša atrakcija v Gardalandu. Če vam ne uspe priti v najbolj zaželeno prvo vrsto (v kateri je zaradi oblike "proge" daleč najboljši skrajni desni sedež), se zaženite do zadnje. Učinek letenja in pospeševanja v vse ovinke je top šit. Res.

Oblivion - dve leti stara zadeva. Samo tole bom rekel. Naredite vse, da sedite v prvi vrsti. Vse drugo je less than just second best.

Blue Tornado - če niste oboževalec divjega premetavanja po ovinkih (jaz nisem), ga lahko tudi izpustite. Preveč old school zadeva za današnje dojemanje zabaviščnih parkov. Čedalje krajše vrste tistih, ki še gredo na ta rollercoaster, to potrjujejo.

Magic Mountain - ok, tudi stara reč, ampak še prijetna. In spet. Ali prvi ali pa zadnji voziček.

Mammut - zabavna zadeva, spet raje sedite bolj zadaj. Tisti, ki se grebejo, da bi sedeli spredaj, v nekakšni lokomotivi, itak nič ne vidijo.

Aha, v 4D kinu imajo ultra zabaven filmček z liki iz Ledene dobe. Tokrat je tema potovanje v času. It's a must.

Sequoia? Pozabite. Je pa še veliko tega, kar je zabavno, samo tole ni katalog za Gardaland. Aja, pa maja odprejo nov tematski del, najbrž bolj za otroke. Če res ne gre drugače.

No, vsem tem besedam o Gardalandu ob rob. Če ste navdušenci nad rollercoasterji in se vam ne da potovati v druge časovne pasove, potem nikakor in nikoli ne smete izpustiti Mirabilandie pri Ravenni. Tamkajšnja Katun in iSpeed sta neprekosljiva. In vstopnica tam velja dva dni. Vikend v Ravenni? *wink wink* 
 

1 COMMENTS

Sabina
05 Apr 2017
Hvala za koristne namige. Nikoli bila. Nekako me me tako zamikalo. Letne karte še ne bom kupila, a nas presenetim in povabim. Maham... kot otrok ;)

REPLY:

 
  celestina.si

is mobile friendly
 

2015 © 2019 iWeb  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers