Gor in dol po straniščni školjki

 

 

VZAJEMNOST

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+


Saj res ne gre za nič novega. O tem mimovrsteplačevanju in pokvarjenosti v zdravstvu govorim. S tem smo se srečevali globoko v časih, ko besede "korupcija" sploh še nismo imeli v besednjaku. Se je pač vedelo, da se "dohtarjem plačuje, če hočeš kam prit". In tako se je pač počelo in se o tem molčalo, ker so se ljudje bali, da bodo prej ali slej spet morali k zdravniku, zato je bilo bolje, da se o tem ni govorilo.

Mi doma smo se s tem srečali - na precej neposreden način - tam enkrat v prvih letih naše države. Mama je imela zaradi svojega dela, pol življenja je prebila sključena za šivalnim strojem, hude težave s hrbtenico, zlasti s križem. Prišlo je tako daleč, da je potrebovala operacijo. In vedela je, da bo morala za dobro opravljeno delo v letih, ko se o zasebnem zdravstvu sploh še ni kaj dosti govorilo, pač plačati. Ker so to počeli vsi in ker je bila to javna skrivnost.

Prizor 1: Ležala je v sobi v bolnišnici po prvih pregledih in nenadoma so vse sestre izginile. Prišel je zdravnik, *zelo* znan kirurg za te zadeve, malce pobrkljal po njenih izvidih in ji povsem neposredno vrgel v obraz: "Gospa, če boste vi poskrbeli zame, bom jaz za vas." Potem je odšel. Mama je bila seveda šokirana zaradi te neposrednosti in nesramnosti, ampak... "Dohtarjem se pač plačuje" in v igri je bila njena hrbtenica. Človek z nožem ob hrbtenjači najbrž ne tvega. Poizvedela je, koliko ta "skrb" stane in pripravila kuverto.

Prizor 2: Tik pred operacijo se vse sestre znova  izginile iz njene sobe. Prišel je zdravnik, spet nekaj pobrkljal po izvidih in očitno čakal. Mama ni vedela, kaj naj naredi, zato mu je pač molče, osramočena, v roke dala tisto kuverto, v kateri ni bilo ravno malo denarja. Ker se "dohtarjem pač plača". Zdravnik je kuverto vzel in rekel: "Gospa, midva se danes nisva videla." In odšel.

Operacija je uspela.

Aja, in če človek tam proti koncu devetdesetih ni hotel v vojsko, je bila tarifa za zdravnika zasebnika tisoč mark. Strici so mi povedali.

Prav je, da se enkrat začne o teh rečeh govoriti in da se tudi poišče kakšnega zelo konkretnega krivca z imenom in priimkom. Jebiga, pribijanje na zid, ampak očitno ne zaleže nič drugega. In zanimivo, da  je tudi tokrat navzoč tusti ključni element, ki po navadi premakne zadeve tudi v politiki oziroma praktično kjerkoli. Informacije so začele kapljati, in bodo še kapljale, od znotraj. Stopnja pregnitosti določenega sistema na določeni točki pač prestopi vzdržno mejo tudi za tiste, ki v tem sistemu morajo delati. Oziroma ne morejo več.

REPLY:

 
  celestina.si

is mobile friendly
 

2015 © 2019 iWeb  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers