Gor in dol po straniščni školjki

 

 

TA GROZNA DRŽAVA

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Dejstva. Slovenski košarkarski reprezentanci je uspel zgodovinski uspeh. Uspelo jim je nekaj, kar se je - tudi če tega ne priznajo - na nek način dotaknilo tudi največjih spletnih nergal, ki smisel svojega obstoja pogosto vidijo le v scanju proti vetru. #mojtim je Slovenijo potegnil v enega najsilovitejših in tudi najprijetnejših viharjev zadnjih let. V marsikom se je znova zbudil dolgo zatajevan ponos, ko je opazoval tri tedne vihranja slovenskih zastav in zagotovo eno najbolj popolnih športnih predstav. Slovenija je dihala s košarko. In prav je tako.

Ampak.

Navijaška množica je spet pokazala, kako vidi svojo državo in njene predstavnike. Ko se je na tribunah, v dvoranah ali na odrih pojavil kakšen od predstavnikov države, so se zaslišali žvižgi in kričanje. Ker tile politiki se pa res nimajo kaj šlepati na naše prvake. Ampak prav ti prvaki so tudi sami v zadnjih tednih kar nekajkrat izrazili svoj ponos nad državo, pod katere zastavo so nastopali. Tudi sami so spoštljivo sprejemali čestitke tudi politikov. Zakaj tega odnosa ne premorejo tudi tisti, ki sami - razen z navijanjem - pri teh uspehih res nimajo nič? Politiki naj izginejo, ker s tem uspehom nimajo ničesar. To je stavek, ki nikakor ne izgine. Ampak vzemimo si trenutek za premislek.

Kdo že zaposluje izredno veliko vrhunskih športnikov, da lahko potem ti mirno dosegajo vrhunske rezultate? Država. Kdo že skrbi za financiranje šol in tudi osnovnih športnih dejavnosti, ko je že mogoče opaziti, kdo bi se lahko razvil v vrhunskega športnika? Država. Kdo recimo podeljuje športne štipendije mladim, ki nastopajo v mladinskih konkurencah? Olimpijski komite v prepletu z državo. In še marsikaj bi lahko našteli v tem poglavju. In država so, pa če to hočemo ali ne, tudi politiki, zlasti tisti, ki odločajo. Ki vodijo. Ki vladajo. In če je s to državo tako hudo, je tu nekaj nasvetov.

In tudi zato bi si, ko se pojavijo na tujem, zaslužili, da bi jih navijači sprejeli bolj dostojanstveno. Ker s tuljenjem in žvižganjem veliko več povedo o sebi kot pa o ljudeh, ki jih na ta način napadajo. Kot pravi Miha Kovač, državotvornosti in spoštljivosti do države, iz katere prihajajo, na ta način vsekakor ne kažejo. 

Za enega boljših premislekov je te dni poskrbel Andraž Zorko. Slovenci, pravi, s poudarjanjem športnih uspehov in obenem s primerjavami, kako to zadnje čase ne uspeva Hrvatom, zelo podobni postajamo prav njim, torej državi, ki se dejansko valja v blatu takšnih in drugačnih težav, a noro poudarja prav športne uspehe. In če bi bil nasvet, naj si naši navijači počasi preko Triglava začnejo pripenjati šahovnice, (celo zame) precej nesramen, je nasvet nekje drugje. Če je ta država res tako neznansko na tleh, če so politiki res tako neznansko nesposobni, potem je treba nekaj narediti. Za začetek, in ta priložnost se bo ponudila kaj kmalu, so tu državnozborske volitve. Odpravite se na volitve, ljudje, in izbirajte in izberite. In če se vam zdi, da je tako ali tako vse brez veze, ker vedno odločamo o enih in istih ljudeh, vam priporočam nekaj drugega. Dajte jajca na pult in kandidirajte, bodite izvoljeni in poskrbite, da bo vaša modrost, vaša vizija o "drugi Švici" ali čemerkoli že namesto za šankom, pred televizorjem, na tribunah, polnih dima bakel, za anonimno tipkovnico, v dvoranah, nekje *res* zaživela. Ker Slovenci, seveda tisti brez položaja in moči in veljave, očitno res vsi zelo dobro vemo, kaj bi bilo treba storiti, ampak tega - sami - seveda ne naredimo. Ker so žvižgi in vreščanje udobnejši od tega, da bi kdo sam kdaj stopil na oder in tvegal, da bi ga nekdanji prijatelji, zavezniki, somišljeniki mrtvo hladno izžvižgali. Takšni pač smo.
 

14 COMMENTS

Nagard
20 Sep 2017
David, daj ti svoja jajca na panj, sekiro poveži z detektorjem laži poglej svojo faco v ogledalu in na glas izreci te besede:"Enako, kot zagovarjam Cerarja, bi zagovarjal Janšo, če bi bil na Cerarjevem mestu v konkretnem primeru". ...in se poslovi od jajc...
Jure Brankovič
20 Sep 2017
Vse je začelo že z odhodom državnega vrha v Turčijo. Ker so šli s falconom, so zapravljivi birokrati. Če bi ostali doma, bi bili ignoranti, ki ne spoštujejo največjih uspehov države. Če bi šli z redno linijo, bi bili prasci, ki odžirajo prostor malim ljudem s svojim spremstvom (ki ga nalaga zakonodaja).
Monika
20 Sep 2017
Res je, da država plačuje vse zgoraj našteto, ampak ste pozabili, koliko nam vsak mesec vzamejo od plače, koliko davka plačujemo in koliko davkov nam še želijo "uturiti". Država smo mi, ljudje. Zaupali smo jo politikom, ampak za državo ne znajo skrbeti, ker jih zanima samo lasten interes, kar se kaže vsak dan znova. Predsednik vlade si z ničimer ni zaslužil spoštovanja. Na naše stroške je letel v Turčijo, neka delegacija je letela tja, a so si to zaslužili? Vaš zapis razumem in se delno tudi strinjam z njim. Ampak spoštovanje si je treba zaslužiti. In tudi meni ni bilo všeč, da se je predsednik vlade slinil po parketu. In priznam, tudi jaz sem rekla, naj se spoka. Zakaj? Ker si z ničimer ni zaslužil mojega spoštovanja. Je nujno zlo, ki ga država mora imeti. Ampak spoštovanja pa nima, to se je lepo pokazalo, ko so ga izžvižgali. Enako velja za ministrico za šolstvo. Če ne bi vedeli, da je nonšalantno prejemala dodatke za stalno pripravljenost, bi se mi zdela njena gesta za dodatnih 50.000 evrov nagrade še lepa. Tako pa je jasno, da si tudi ona ni zaslužila spoštovanja. Če že morajo biti naši vodje, nas vseeno nihče ne more prisiliti v to, da jih spoštujemo.
Katjusa
21 Sep 2017
Monika zelo lepo napisano!!! Država smo mi državljani! Mi smo tisti, vse to plačujejo! Mi smo ponosni na nas, ki navijamo, ki se na lastne stroske udelezimo tekme (brez popustov), mi smo tisti, ki zberemo denar za družine v stiski, obolele z zahrbtnimi boleznimi, tiste, ki jih prizadanejo vremenske in naravne katastrofe itd....politiki pa si gradijo zasebne imperije z krajo, DA KRAJO našega denarja. Naših 10 centov pri štruci kruha, naših dobrih 40% od izgaranega osebneha dohodka, naših 22% od otroških copat za v vrtec....haloooooo! Na koga smo ponosni? Nase! In na naše športnike! Nekateri od njih so zrastli v tujini (npr Španiji od 14leta dalje...kaj je naša država tu plačala?)
TJ
20 Sep 2017
Točno tako! 👍
orgle
20 Sep 2017
Kruha in IGER!
vidocq
20 Sep 2017
a še zmeraj vam ni jasno , da je tako po celem svetu , za razliko , da tam skoraj vse plačaš do - dosežka . šele takrat nastopi država , ampak državniki so zmeraj zraven , vse ostalo so sponzorji ,, pri nas pa ................. samo vi stresate tisto , o čemer bi se malo morali poučiti ,, ne samo vašo tezo in pojmovanje
Matevž Vidmar
19 Sep 2017
Amen. Ni potrebno spoštovati Mira Cerarja osebno ampak premijeja RS pa. Bi si lahko že doma povedli kaj ja in kaj ne. Ne pa po svetu se kujat. Dobro napisano.
franc
19 Sep 2017
korektno napisano,,,ker tudi jaz tako razmišljam že vse življenje,,,,a slovenci smo tipičen narod z folšijo in metanje polen pod noge,,,seveda iz domačega kavča,,,seveda brez vsakega spoštovanja do države in njihovih voditeljev,,,,malo kdaj naletim na somišljenika, a le takrat se mi posveti, da niso še vsi pokvarjeni,,,,
marko
19 Sep 2017
To kar je napisano v tem clanku nima nobene veze s sportniki.Drzava za sport ne da nic.Sem imel sina sportnika in prav vse se financira iz lastnega zepa.Zato mislim,da tisti ki lahko financirajo otroke se bo nekaj iz njih,tisti ki pa ne zmorejo financirati,pa tudi ce so talenti,rajsi nehajo,kot pa da se naprej trenirajo.Enostavno nimajo volje.Velik pogoj je denar!!!!!!!
David
20 Sep 2017
Dej še enkrat počasi preberi zapis, ker nisi razumel napisano izgleda...
Andrej
19 Sep 2017
Se opravičujem, ampak tole je malo bluzenje. Prvič, tile fantje NISO zaposleni pri državi in drugič - kot je bilo poudarjeno po medijih, gospod dr. Mirko Cerar si je privoščil družinski izlet v Istanbul kao na "delovni obisk k turškemu predsedniku" na NAŠE STROŠKE in z vladnim letalom - torej najvišji možni luksus. In to za stvar, kjer NI imel NIČESAR zraven. Kandidarnje in biti izvoljen.. Hja sine, jaz bi to že zdavnaj, pa nisem iz pravega gnezda in imam toliko pod podstreho, da vem, da ne bi bil izvoljen, pa, če sem še tako sposoben in mam še tako superduper vizijo. Tako je to pri nas... In tako (žal) tudi še bo vnaprej...
David
20 Sep 2017
A je Cerar predsednik vlade? Je! Kaj bluziš? Daj jajca na pult in kandidiraj ti! In ne nisem ga volil in ne bom ga... Ampak hierarhija je hierarhija in je hočeš nočeš naš predsednik vlade!
Mitja
20 Sep 2017
Drži

REPLY:

 
  celestina.si

is mobile friendly
 

2015 © 2019 iWeb  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers