Gor in dol po straniščni školjki

 

 

#GN

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Ker pač včasih na tviterju usekam tudi kot #grammarnazi.

No, a si bomo danes kaj lepega povedali? Napisali? Pa morda celo pravilno, recimo tako, da lahko tudi zapise na vseh mogočih omrežjih uvrstimo celo nekam v slovenščino? Priznam, o temle zapisu sem razmišljal nekaj dni in seveda ravno danes s tvitanjem o radiu malce ugriznil v rit. Ampak nič hudega. Upam le, da bo tviter nekoč vendarle omogočil tudi popravke tvitov. Do takrat pa...

Ja, res je, zelo sem občutljiv, včasih celo popadljiv, ko gre za rabo, uporabo in zlorabo slovenščine. Pač posledica službe in tega, da se s pisanjem (in branjem) preživljam že tam od leta 1992. Pa bi tokrat ostal samo pri tvitanju, facebookovskim "iiiiiii čudovita", "izjemna", "lepotičkaaaaa" in kar je še tega, bi se zdajle izognil. Pa bi rad najprej nekaj razčistil. Pogovorna raba slovenščine - vsaj zame, saj tudi sam pogosto posegam po njej - ne bi smela izključevati poznavanja in rabe slovnice. Na tviterju je presenetljivo veliko mladih, ki so ta hip na fakultetah vseh barv in oblik, vendar je njihova slovnica naravnost pošastna, pa nimam v mislih recimo dvojine, ampak begajo odsotnost poznavanja in uporabe sklonov (ja, drugi je še posebej velika neznanka), divje posploševanje in prevzemanje fraz iz drugih jezikov, mešanje moškega in srednjega spola, če omenim samo nekaj reči, ki me najbolj usekajo po očeh.

O čem govorim? Nekaj mojih bolečin.

"Zmagati tekmo." Tekmo kvečjemu dobiš, zmagaš pa v tekmi. Pa raje ne bom napisal nič o stavku, ki sem ga tudi že videl. "Zmagal jih bomo."

"Sanjala sem ga." Povsem sprejemljivo, če je tvoja glavna kulturna novodobna referenca Fredy Miller. Sicer pa sanjamo o nekom ali nečem. Pač preneseno iz hrvaščine.

"Tem praznovanjem sem dodala še enega." Praznovanje, srednji spol. Dodala sem še eno (praznovanje). Ni tako zahtevno, da ne bi šlo.

"Moja hčera." Kill me now. Moja hči je prišla domov. Opozoril je svojo hčer. Prvi in četrti sklon. Spet ni nemogoče. "Hčera", z naglasom na a, pa uporabimo v stavku "Koliko hčera je prišlo na pogreb tvoje slovenščine?"

Prav, neham. O vejicah ne bom. Morda samo stavek. Če ne morete uporabiti svetega kerkikodačevejicaskače pravila, si zapomnite še to, da z vejico v povedih praviloma ločujemo stavke. Lepo, a ne?

O velikih začetnicah (Teran, Slovenski,...) tudi ne bom. You have to know how to choose your battles.

Pa še zelo priljubljena in - zame - ravno tako nadležna zamenjava edninskih in množinskih samostalniških oblik, vsaj na tviterju. Moj možgan zahteva alkohole. Vsakič mi malo trzne oko. Vsakič.

Skratka, res me ne moti pogovorna slovenščina v tvitih, ampak tudi ta bi se lahko vsaj spogledovala s slovnico.
 

2 COMMENTS

Sabina
05 Feb 2017
Ti TW klepeti so mešanice jezikovnih popolnosti in napak. Deluje popolno nepopolno. Včasih zmedeno. Včasih prikupno. Navsezadnje tudi za kodranje las;)
TC
05 Feb 2017
Malo se lahko vseeno potrudimo. Vseeno. :) LPT

REPLY:

 
  celestina.si

is mobile friendly
 

2015 © 2019 iWeb  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers