NAJBOLJŠA

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+


Bolonjska omaka, torej. Kot sem se ustil na tviterju, tudi najboljša. No, saj je, vsaj zame, ker je precej po mojem včasih pussy okusu. Nima pa kaj dosti s tem, kar včasih v kakši naši gostilni dobiš pod istim imenom. Kaj je torej na prvi, nosilni fotki? Tisto, kar gre v to omako. Evo, bom priden, pa bom tudi napisal recept, tako kot se spodobi. No, vsaj potrudil se bom.

 

Ergo:

1 kg zmlete, čim bolj puste govedine

4 pločevinke paradižnikove omake

1/2 tube paradižnikovega koncentrata

pol čebule

1 ne premajhen korenček

1 steblo zelene

1 ne prevelik šopek peteršilja

1 vejica rožmarina

2 dl rdečega vina

pinjole

oljčno olje, lovorov list, sol, poper, jušne kocke

 

Ne vem, za koliko oseb je tole, jaz vem, da lahko s tem, kar nastane, naredim en pekač kar lepo založenih lazanj, pa ostane še kar nekaj porcij, ki pristanejo v zmrzovalniku.

 

 

Najprej naredim tisto, čemur moji italijanski prijatelji sicer pravijo soffritto, kar naj bi bila le pražena čebula ampak ni. Za soffritto vzamem čebulo, korenček, peteršilj, zeleno in rožmarin. Operem, malce narežem in sesekljam (seveda ne na roke).

 

 

Potem pa kar zajetna doza oljčnega olja,  na katerem to mešanico prepražim, ne do rjavega. Ko je pripravljena, nanjo leti meso, če hočete tri jušne kocke in dva lovorova lista. Meso na srednji temperaturi prepražim, da povsem izgubi rdečo barvo.

 

 

In potem vino. Za moj okus je bordojec dober samo za kuho, sorry.

 

 

Torej, dobra merica vina, ja, napisal sem dva deci. Tudi če so štirje, ni nič narobe.

 

 

Meso omehčam na najvišji temperaturi, da alkohol izpari, mesu takrat dodam tudi pinjole. Količina je odvisna od vašega očesa in roke.

 

 

Ko alkohol izpari, pa paradižnik. Jaz vzamem štiri pločevinke omake, dodam tri pločevinke vode in pol tube paradižnikovega koncentrata. Sol in poper po okusu.

 

 

In potem se tisto, kar za nas velja za govejo juho. Kuhajte čim dlje na čim nižji temperaturi, tako da komajda vidite, da vre. Koliko časa? Dve uri, tri, tudi štiri ne bo nič narobe.

 

 

Dober tek.

 

 

2 COMMENTS

Sabina
21 Oct 2016
Se zdi kot 'one of the best of'. Dober tek.
TC
21 Oct 2016
Je kar visoko. :)

REPLY:

 
  celestina.si

is mobile friendly
 

2015 © 2019 iWeb  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers