LOVE FOR SIX

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+


Ja, ljubezen za šest ljudi, ki imajo radi hrano. Prvi sprehod po veselju v kuhinji namenjam eni zelo čislanih, a vendar izredno preprostih sladic. Ja, gre za crème brûlée, ki jo je v filmu z istim naslovom tako strašno oboževala Amélie. Obstaja en kup bolj ali manj zafnanih receptov za to sladico, tale, ki je pred vami, pa je trotlzihr. Zelo preprost in (skoraj) vedno uspe.

 

Kaj potrebujemo za šest ljudi, ki bi se radi posladkali?

  • pol litra sladke smetane
  • šest jajc
  • strok vanilje
  • 120 gramov sladkorja (lahko tudi v prahu)
  • malo rjavega trsnega sladkorja

Ja, to je vse. Priprava je tudi izredno preprosta. Najprej Najprej prepolovite vaniljev strok in postrgajte semena. Nikar jih ne zavrzite.

 

 

Oboje, strok in semena, fliknite v pol litra sladke smetane in segrejte. Ja, v nobel receptih piše, da smetano segrejte tako, da bo tik pod vretjem. Kar korajžno. Lahko tudi malo vre, in sicer kakšne tri, štiri minute, da vanilja da od sebe tisto, kar tudi pričakujemo.

 

 

Potem smetano odstavite in pustite, da se ohladi. Zdaj se lahko lotite jajc. Šest, smo rekli. Rumenjake potrebujemo, beljakov pač ne. Če hočete španske vetrce ali kaj takega, be my guest, sicer jih fliknite stran. ne? :)

 

 

Dodajte tistih 120 gramov sladkorja (v številnih receptih sicer za šest jajc predlagajo 150 gramov, ampak enkrat sem pod nos dobil "s cukrom pa nisi šparal, ne?") in stepajte, da reč postane svetla in gosta. Ni znanosti.

 

 

Ko so jajca stepena in smetana ohlajena, iz smetane vzemite vaniljev strok in oboje, jajca ter smetano, zmešajte. Tu se ročne spretnosti praktično končajo.

 

 

Tako, zmes vlijte v šest skodelic, najraje takšnih, ki so namenjene prav za to sladico, plitkih in velikih. Položite skodelice v pekač, v katerega do polovice višine skodelic nalijete vodo.

 

 

Srednja višina, 140 stopinj, kakšne pol ure in reč je pečena. Ali kuhana. Ali oboje.

 

 

Če si niste za pripravo vzeli premalo časa, je najbolje, da crème brûlée na hladnem čaka kar nekaj ur, da se lepo in temeljito shladi. No, potem pa final touch, brez katerega boste pri tem receptu žal ostali. Vzemite trsni sladkor. Jaz se ga malce lotim v terilniku, da je drobnejši. Potresite ga po vrhu ohlajene kreme in ga ožgite z gorilnikom. Ja, vem, obstajajo tudi recepti, da se sladkor karamelizira z žarom v pečici, ampak tega nisem še nikoli počel.

 

 

Krema s karamelizirano skorjico lahko stoji samo kakšne pol ure, preden se bistvo te sladice, ta skorjica, začne mehčati. Jaz jo običajno na mizo prinesem tako, da je crema hladna, sladkor pa ravno strjen, a še topel. In če ne bi bil že nalit, ko sem jo tokrat končal, bi vam lahko postregel tudi s fotko končanega "izdelka".

 

Tako pa le... Bila je dobra. Dober tek!

 

 

REPLY:

 
  celestina.si

is mobile friendly
 

2015 © 2019 iWeb  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers